szre
Kezdőlap

Vissza a kezdőlapra!

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírek
 
Bemutatkozás
 
Lelkészi Hivatal
 
Facebook
 
 
Honnan néznek?
 
Hírek - cikkek

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

BÖJTI GONDOLATOK

HKH  2018.02.18. 18:13

 

BÖJTI GONDOLATOK

 

 

Szánjunk időt az elcsendesédésre, hogy Tőle tanulva, Tőle kérve legalább részben teljesíthessük fogadalmainkat. Tanulni, elmélyíteni, megerősíteni magunkat hitünkben, így a böjti időszak fogyás, de sokkal inkább gazdagodás, lemondás, de sokkal inkább nyereség lehet számunkra.

 

ÁLDOTT BÖJTI IDŐSZAKOT MINDENKINEK!

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Böjti minőség, minőségi böjt

Böjtkezdet

 

Elérhetőségeink:

http://szre.gportal.hu/gindex.php?pg=36916785

Lelkészi Hivatal nyitva tartása és a pénztári órák:

http://szre.gportal.hu/gindex.php?pg=36916779

Számlaszámunk: 61200395-10012071 Polgári Takarékbank

Néhány gondolat egyházközségünk fenntartásáról az alábbiakban:

http://szre.gportal.hu/gindex.php?pg=37020902

 

Áldás, békesség!

Szigethalmi Református Egyházközség

EGYÜTT-EMBER - Fodorné Ablonczy Margit lelkipásztor, családterapeuta gondolatai a Házasság hetére

HKH  2018.02.18. 16:43

EGYÜTT-EMBER

 

„Ki az, aki egy életen át figyelmeztet engem Isten arcára? Ki az, akiért felelősséget vállalok?” – Fodorné Ablonczy Margit lelkipásztor, családterapeuta gondolatai a Házasság hetére.

 

 

Minden ember valamilyen találkozás gyümölcse, és a további életére nézve is igaz, hogy a kapcsolatai által lesz igazán emberré. Minden kapcsolat megerősítés a létben. Két szülőm van, négy nagyszülőm, nyolc dédszülőm. Egyedi vagyok, értékes vagyok, de sokféle összetettségben vagyok az. Vannak azonosságok szinte minden emberrel, de vannak óriási különbségek is. Mit hangsúlyozok életem során, mire emlékezem, mit növesztek naggyá a gondolataimban, kinek vagy minek a hatása alá engedem magam? Hogyan dolgozom fel az engem ért sérelmeket? Vajon nem egymás és családjaink gyógyulására, gyógyítására kapjuk, választjuk a társunkat?

Együtt-ember. Ezt olvashatjuk az 1Móz 5,2-ben: „Férfivá és nővé teremtette, megáldotta, és embernek nevezte őket...” A kapcsolatok között talán a legkülönösebb a házasság. Hogyan is találja meg két ember egymást? Egyáltalán van-e igazi? Ha van, akkor sokaknak miért nem sikerül megtalálni? Van második esély?

A Bibliaolvasó kalauz szerint Mózes első könyvét olvasva rácsodálkozhatunk, hányféle párválasztós történet van a Szentírásban. Izsáknak Eliézer választ társat, Jákób első látásra szeretett bele Ráhelbe. Ruth özvegyként kapott második esélyt, Eszter pedig egy szépségverseny alapján. Az emberi együttélés évezredei is sokféle példát hoztak, hogyan is szerveződik egy közösségen belül a házasság: férfi és nő együttléte. Ám Pál szavai mindig igaznak bizonyulnak: „felette nagy titok ez” .

Milyen kapcsolat a házasság? Azonosságra találás vagy elköteleződés? Egyik lelkésztársammal vitáztunk: vajon az a fontos a házasságban, hogy tudom, a másikat Isten ajándékozta nekem, vagy az, hogy felelősen döntöttem mellette, és komolyan veszem kimondott szavam? Ismerek olyan házaspárokat, akik mindig ahhoz az alapigazsághoz térnek vissza, hogy tudják: a másik ajándék. Pontosan olyan, pont nekem való. Isten már csak tudta ezt. Ezért bátorodnak arra, hogy a másikban ezt az ajándékot tiszteljék, akkor is, amikor talán nem ajándéknak érzik. De vannak, akik nem értették ebben – talán nem is kérdezték – Isten konkrét akaratát. Meglátták a másikat, és döntöttek. S mert eldöntötték, felelősnek tartják magukat saját döntésükben. Igent mondtak, és ezt nem vonják vissza, akkor sem, ha a másik felháborítóan viselkedik.

Lassan rájövünk, hogy nem egy középpontúak az igazságok, még az éremnek is két teljesen különböző oldala van. A házasságnak pedig sok dimenziója létezik, mert ez a legösszetettebb emberi kapcsolat. Egy idegen néz rám, és úgy érzem, hogy valahonnan ismerős nekem. Egy idegennel kezdek beszélgetni, és rájövök, hogy sokszor jobban ért engem, mint én magamat. Egy idegennel találkozom, és rácsodálkozom, hogy közelebb van hozzám, mint a saját családom. Ilyen és hasonló élményekről számolnak be azok, akik megtalálták társukat. „Eddig fogalmam sem volt arról, hogy ilyen gazdag lennék, ám most már nincs jogom bármit is megtartani önmagamnak” – idézhetnénk Emmanuel Levinas 20. századi filozófust. Ő fogalmazta meg az istenképűség igazságát ekképpen: „Isten a másik ember arcából néz rám.” Ki az, aki egy életen át figyelmeztet engem Isten arcára? Ki az, akiért felelősséget vállalok? „Nem azért vagyok felelős, mert szabad vagyok, hanem azért vagyok szabad, mert felelős vagyok” – ez a mondat is Levinastól származik, aki ezzel megfordította a filozófiai gondolkodás irányát, így a kapcsolatainkról gondoskodás szükségességét is. Felelős vagyok, így vagyok szabad arra, hogy teljes szívvel szeressek.

A Bálint-nap környékéhez kapcsolódó Házasság hete-mozgalmat angol mintára vettük át hazánkban, és szervezzük meg 2008 óta évente. A rendezvény idei arcai Zámbori Soma és Fazekas Rita. „Rita biztonságos kikötő, Soma pedig inkább cirkáló, mely a kikötő vonzáskörzetében mozog” – írja az egyik róluk szóló cikk szerzője. Ők úgy fogalmazták meg a tartós kapcsolat alapját: „bizalmat építeni, s nem kontrollt gyakorolni”.

A kettő együtt ember. Kölcsönös szeretetben, kölcsönös megbocsátásban. Kapcsolati hálóban, házasság-házat formázva. Áldásokkal és terhekkel megerősítve.

 

Fodorné Ablonczy Margit

Forrás: http://reformacio.ma/v/1007/

 

Áldás, békesség!

Szigethalmi Református Egyházközség

 

VIZSOLYI BIBLIA - A Vizsolyi Biblia "facsimile" kiadása

HKH  2018.02.18. 16:34

VIZSOLYI BIBLIA

 

Forrás: https://www.facebook.com/VizsolyiBiblia/photos/pcb.1543721902362239/1543721505695612/?type=3&theater

 

Áldás, békesség!

Szigethalmi Református Egyházközség

Új kiállítás a Bibliamúzeumban

HKH  2018.02.18. 16:29

Új kiállítás a Bibliamúzeumban:

 

 

Forrás: https://www.facebook.com/radaykonyvtar/photos/a.237923032922577.58377.236156266432587/1595709530477247/?type=3&theater

 

Áldás, békesség!

Szigethalmi Református Egyházközség

Délpesti Református Egyházmegye Imalevele

HKH  2018.02.18. 15:02

D é l p e s t i   R e f o r m á t u s   E g y h á z m e g y e   I m a l e v e l e

 

 

Február 18 -án, vasárnap a Cegléd - Felszegi Gyülekezetért, 25-én pedig a Cegléd-Újvárosi Gyülekezetért imádkozunk. Örömeikről és küzdelmeikről megfogalmazott soraikat olvashatják az alábbiakban:

2018. Február 18 - Cegléd Felszeg Hálaadás: Felszegen a vasárnapok rendje szép, három párhuzamosan tartott gyermek alkalmunkkal. Külön öröm, hogy a gyülekezet gondozásában levő temető megszépült. Kihívás: A presbitérium szeretné tisztázni, mi Isten célja a gyülekezettel a világban, s közben megpróbáljuk szorosabb közösséggé gyúrni a vasárnapi kedves gyülekezetet.

 

(A képen az Újvárosi Egyházközég gondozásában levő csemői templom látható.) 

 

Február 25 - Cegléd Újváros Hálaadással gondolunk vissza az elmúlt év ifinapjára, a két nyári gyermekhétre és a Tahiban töltött gyülekezeti hétre. Ezeken megerősödhettünk hitben, az összetartozás érzésében. Advent első vasárnapján – évtizedes hagyomány szerint – közösen ünnepeltünk a másik két helybeli református gyülekezettel. Örömünk, hogy már több éve istentiszteleteink elején énekeket tanulnunk és ismételünk át. 

 

Februárban a bibliaórákon kérjük Urunk áldását a Lelkész hétre és a Presbiteri hétvégére.

 

Áldás, békesség!

Szigethalmi Református Egyházközség

 

HOUSE OF HUNGARIKUM

HKH  2018.02.16. 12:53

HOUSE OF HUNGARIKUM

 

Szenzációs interaktív kiállítás magyar büszkeségeinkről a belváros szívében, mindössze 100 m-re a Duna-parttól, impozáns környezetben található a Hungarikum Élményház. Nevünk is tükrözi azon célunkat, hogy  vendégeink minden érzékszervükkel megtapasztalhassák azokat a dolgokat, amikre mi, magyarok a leginkább büszkék vagyunk.

 

 

A tudásra szomjazó érdeklődőkkel poros, múzeumi tárlat helyett a legmodernebb technikára épülő, interaktív kiállítás formájában ismertetjük meg nemzetünk évezredes értékeit. A sokszínű tárlaton haladva a hétköznapi tárgyak közül hirtelen élő, digitális enciklopédiában találhatjuk magunkat a kiterjesztett valóság (AR) varázslatos világában. Lehetőségünk nyílik kipróbálni felfedezőink találmányait, hidrogén bombával áttörni a falat, huszárt kiszabadítani és festményeket életre kelteni ugyanúgy, mint digitális panorámával barangolni tájainkon, sőt lehetőség
nyílik egy rendhagyó időutazásra is: bárki szelfizhet Kossuth Lajossal, Magyarország egykori kormányzójával, az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc szellemi vezérével.

A kreatív művészek, informatikusok és történészek együttműködésében létre jött kiállítás a 2017-es év szenzációja, mely 0-tól 99 éves korig mindenki számára felejthetetlen élményt kínál.

 


 

Helyszín: Hungarikum Élményház

Nyitva tartás: szerdától szombatig 11:00-19:00

Felnőtt jegy: 3.000 Ft – 10€
Nyugdíjas, diák jegy (igazolvánnyal): 1.500 Ft – 5€
Csoportos jegy: 10 megvásárolt jegy után 1 ingyen belépő
Mozgássérült jegy (igazolvánnyal): ingyenes
Családi jegy: 2 felnőtt jegy vásárlása esetén a 7 év alatti gyerekek ingyen jöhetnek
Iskolás csoportok: ingyenes a belépés, előzetes egyeztetés szükséges az 
info@hungarikumhaz.hu e-mailcímen

Telefon: +36 1 200 19 25

Szakmai jegy: 1.000 Ft (Színházi szakemberek és ilyen szakokon tanuló diákok vehetik igénybe)

 

Forrás: http://hungarikumhaz.hu/rolunk/

 

Áldás, békesség!

Szigethalmi Református Egyházközség

A JÓ HÁZASSÁG TÍZPARANCSOLATA

HKH  2018.02.16. 12:11

 

A JÓ HÁZASSÁG TÍZPARANCSOLATA

 

Íme a jó házasság “tízparancsolata”, azaz tíz pont és intelem, amelyek segíthetik a létező, vagy jövőbeli házasságodat!

 

 

1) Isten azt mondta, hogy „legyen megbecsült a házasság”, tehát maradjatok hűségesek egymáshoz. Mindenki másról lemondva házastársad legyen az első helyen – nem az édesanyád, nem az édesapád, nem a fiad vagy a lányod. A házastársad az életre szóló társad.

2) Ne feledjétek, hogy „ti Isten temploma vagytok, és az Isten Lelke bennetek lakik” (1Korinthus 3:16). Ne tegyétek tönkre az egészségeteket mértéktelen evéssel, dohányzással, alkohollal, kábítószer-fogyasztással, így remélhetőleg hosszú, egészséges életetek lehet szeretteitek körében. 

3) Soha ne engedjétek, hogy munkátok vagy hobbitok elidegenítsen a családotoktól. „Bizony, az Úr ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom” (Zsoltárok 127:3), és a legértékesebb ajándék, amit te nekik adhatsz, az időd.

4) Ne felejtsétek el, hogy a tisztaság erény. 

5) Készségesen osszátok meg földi javaitokat egymással! Ne kényszerítsétek egymást alamizsnáért könyörgő koldus szerepébe.

6) Ne felejtsétek egymásnak mondani: „Szeretlek!” Ha tudjátok is egymásról, hogy szerelmetek állhatatos, akkor is jólesik újra és újra hallani ezt a szót.

7) Ne felejtsétek, hogy a házastárs elismerése többet ér, mint száz idegen csodáló pillantása.

8) Őrizzétek otthonotok békéjét és rendjét, mert így boldog időskorotok lehet.

9) Mindig bocsássatok meg nagylelkűen, hiszen közülünk kinek ne lenne szüksége bocsánatra? „Legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban” (Efezus 4:32).

10) Tiszteljétek Istent, így a gyermekeitek sokkal nagyobb valószínűséggel fognak titeket tisztelni, ha felnőnek (ld. Példabeszédek 22:6).

 

Forrás: Mai Ige

 

Elérhetőségeink:

http://szre.gportal.hu/gindex.php?pg=36916785

Lelkészi Hivatal nyitva tartása és a pénztári órák:

http://szre.gportal.hu/gindex.php?pg=36916779

Számlaszámunk: 61200395-10012071 Polgári Takarékbank

Néhány gondolat egyházközségünk fenntartásáról az alábbiakban:

http://szre.gportal.hu/gindex.php?pg=37020902

 

Áldás, békesség!

Szigethalmi Református Egyházközség

 

 

Álljunk ki a kisebbségben élő magyar közösségekért!

HKH  2018.02.15. 12:06

Álljunk ki a kisebbségben élő magyar közösségekért!

 

Nekünk csak egy aláírás, a kisebbségek számára azonban reménysugár a Minority Safe Pack. A Magyarországi Református Egyház elnöksége arra buzdít: csatlakozzunk az európai kisebbségvédelmi kezdeményezéshez.

 

 

A határon túl élő magyar embereket és közösségeket számtalan jogsértés éri a mai napig is. Az Európai Unióban egyelőre nincs átfogó kisebbségvédelmi szabályozás, pedig nagyjából 50 millióan tartoznak valamely őshonos nemzeti kisebbséghez. Egész Európát tekintve – a 47 államban – összesen 340 történelmi kisebbség él, létszámuk meghaladja a 100 milliót, vagyis minden hetedik európai polgár valamely történelmi kisebbség vagy etnikum tagja.

A Minority Safe Pack, azaz Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés célja, hogy az Európai Bizottság fogadjon el konkrét jogi szabályozást a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében. Ha a kezdeményezés nyomán elegendő mennyiségű aláírás gyűlik össze, az segíthet a határon túl élő magyar testvéreink helyzetén. A szervezőknek 2018. április 3-ig (a húsvéthétfő utáni napig) kell összegyűjteniük legalább egymillió aláírást hét uniós tagállamból.

Nekünk csak egy aláírás, a kisebbségek számára azonban reménysugár a Minority Safe Pack, ugyanis a kezdeményezés jelenleg az egyetlen olyan eszköz, ami segíthet abban, hogy a nyelvi és etnikai jogaik gyakorlásában akadályozott, hátrányosan megkülönböztetett nemzeti kisebbségek számára az Európai Unió védettséget biztosítson.

A Magyarországi Református Egyház elnöksége kéri, hogy a kezdeményezés aláírásával segítsünk együtt az elszakított területeken élő magyarságon. A kezdeményezéshez papíralapon, illetve online is lehet csatlakozni a www.jogaink.hu oldalon keresztül. A nyomtatható aláírási ív is a www.jogaink.hu oldalról tölthető le, amit postai úton a „Rákóczi Szövetség 1255 Budapest, Pf. 23” címre lehet eljuttatni.

 

Erre a linkre kattintva csatlakozhat.

Köszönjük, hogy Önnek is fontosak határon túli magyar testvéreink!

A Magyarországi Református Egyház elnöksége

 

Fotó: Nagy Károly Zsolt

Forrás: http://www.reformatus.hu/mutat/14789/

 

Áldás, békesség!

Szigethalmi Református Egyházközség

„A jó házasság ma is menő!” – Kezdődik a házasság hete

HKH  2018.02.14. 13:36

„A jó házasság ma is menő!” – Kezdődik a házasság hete

 

Budapest – Idén 11. alkalommal, 2018. február 11–18. között rendezik meg a házasság hetét. A rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság értékére. A nyitórendezvényen Fazekas Rita és Zámbori Soma, a házasság hete idei házaspárarcai. Beszélgetésükbe belehallgattunk.

 

 

„Üzenni szeretnénk a fiataloknak, a még egyedülállóknak és azoknak is akik már házasságban élnek, hogy jó házasságban élni menő! A házasság ajándék! Istentől megszentelt kapcsolatszövetség, melyben megharcolunk egymásért, egymással, valamint saját magunkért is” – fogalmazott Fazekas Rita.

Zámbori Soma elmondta, hogy a házasság hete alatt arra törekednek, hogy a saját megtapasztalásaikkal, élményeikkel, egyúttal a nehézségeik megosztásával üzenjenek, hogy az egymást szerető párok merjenek elköteleződni. A színművész hangsúlyozta, hogy feleségével együtt hisznek a házasság intézményében, mely önmagában, a kettejük közti szövetségen túl úgy válik teljessé, ha az emberi szövetséget Isten áldása kíséri. Fazekas Rita jogász, mediátor hangsúlyozta, hogy a házasság „nem sodródás, nem egy passzív dolog, hanem aktív cselekedet”. A házaspár kiemelte, hogy fontos meglátni, hogy a házasság megtartására is törekedni kell, így a párkapcsolaton belüli beszélgetés, egymásra figyelés, kölcsönös tisztelet fontosságára hívták fel a figyelmet. (Az Evangélikus.hu-n Fazekas Ritával és Zámbori Somával készült interjú itt érhető el.)

 

A cikk folytatása a Tovább... gombra kattintva érhető el!

Idén is lesz BORUM

HKH  2018.02.14. 11:19

Idén is lesz BORUM

 

A reformáció előtti évszázadban már borral úrvacsorázó husziták központjában tartják az idei BORUM találkozót: a Délvidéken, a szerémségi borvidéken az is eldől, mely borok lehetnek idén hivatalosan a Magyarországi Református Egyház borai. 

A BORUM találkozó mustra és verseny is egyben – mondja Móricz Árpád bácskossuthfalvi református lelkész és borász, az idei március 2–4. közötti találkozó házigazdája. Az idei rendezvénnyel a Délvidék nyugati részét, a mai Horvátországban élő magyar reformátusokat is szeretnék megszólítani. A lelkész, borász azt mondja: az egész Kárpát-medencével szeretnék megismertetni a Délvidék legjelentősebb bortermő vidékét, a Tarcal-hegységet. Ez a vidék a királyi Magyarország bortermelési központja volt. Mátyás király borkútjában is felváltva szerémségi fehér- és vörösbor folyt. A BORUM nemcsak a borral foglalkozik, hanem minden esetben kultúrtörténeti kontextusba helyezi az adott régiót. A Délvidék esetében például meg kell említeni a huszitákat, akiknek e tájon volt a központjuk. Az előreformátorok már két szín alatt úrvacsoráztak, azaz bort is fogyasztottak, ezért kelyheseknek is hívták a mozgalmukat.

 

 

A református borászok mustrájáról Dávid Rémuszt, a Budaházy Fekete Kúria borásza adott interjút, ami elolvasható az alábbi linken:

http://www.reformatus.hu/mutat/14771/

 

Áldás, békesség!

Szigethalmi Református Egyházközség

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Támogatónk
 
Kapcsolat
 
Galéria
 
Eseménynaptár
 
Segíthetünk?
 
Tájékoztató
 
Szervezeteink
 
Hasznos
 
Látogatók
Indulás: 2016-03-01
 
Vendégkönyv
 
Tartalom

A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! A tanulásod nálam az ASZTRO-suliban teljesen INGYENES! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Aktív Videojáték honlap!! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!